Redactie

In dit nummer


Bron: De Internationale, Nederlandstalig theoretisch orgaan van de IVe Internationale, 1996, voorjaar, (nr. 57), jg. 40
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee, voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren? — Graag bronvermelding !

Qr-MIA

       


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


Dit nummer van De Internationale opent met een interview en een beschouwing over Algerije. Op deze manier hopen we een kleine bijdrage te leveren aan een beter begrip van de achtergronden van het verschrikkelijke drama dat zich in dit land afspeelt.

Daarna volgt een artikel over de zwaktes van de arbeidersbeweging in Rusland en de historische, politieke en sociale verklaring van deze zwaktes. De arbeidersklasse was in de decennia van stalinistische dictatuur geatomiseerd, onderdrukt en uitgebuit en kende tegelijk een vorm van paternalistische sociale bescherming. De arbeiders en arbeidsters waren in geen enkel opzicht voorbereid op de komst van de markt en kunnen zich daardoor moeilijk verdedigen tegen de funeste gevolgen van de ‘hervormingen’. Toch zijn er – met al hun beperkingen – aanzetten voor een solidaire verdediging tegen de nieuwe dictatuur.

In 1990 werd de IMES opgericht, de Internationale Marx-Engels Stiftung. Dit internationale samenwerkingsverband is verantwoordelijk voor de voortzetting van de uitgave van de Marx Engels Gesamtausgabe, de MEGA. In het artikel over de MEGA wordt de geschiedenis behandeld van de pogingen om het verzameld werk van Marx en Engels uit te geven. Een geschiedenis die zeer nauw verweven is met de hele politieke geschiedenis van de twintigste eeuw. Het indrukwekkende project van de MEGA is nu onderweg en het zal nog zeker een 25 jaren duren voordat het is afgerond.

Gabriël Maissin ontleedt de neoliberale ideologie, die het afgelopen decennium aan kracht heeft gewonnen en die ook het denken en doen van de linkse sociale beweging dreigt te overwoekeren. Een formalistisch individualisme en een omvattende greep van de onvermijdelijke markt als ideologie van de afbraak van de verzorgingsstaat.

In een uitgebreide versie van de rubriek ‘Uitgelezen’ wordt ondermeer ingegaan op de twee nieuwe boeken van Daniël Bensaïd. En op onze verantwoordelijkheid om Marx te blijven lezen en kritisch te herlezen en om positie te blijven kiezen in de voortdurende discussie over het werk van Marx.

Tot slot willen wij Aldegonde van Alsenoy bedanken voor haar serie foto’s uit Mexico [niet gereproduceerd].