Redactie

Redactioneel


Bron: De Internationale, Nederlandstalig theoretisch orgaan van de IVe Internationale, 1995, zomer, (nr. 54), jg. 39
Transcriptie/HTML en contact: Adrien Verlee, voor het Marxists Internet Archive
| Hoe te citeren? — Graag bronvermelding !

Qr-MIA

       


Deel deze tekst met een kennis
Het e-mailadres:


Tijdens de productie van dit nummer bereikte ons het droeve nieuws dat onze kameraad Ernest Mandel op 20 juli aan een hartaanval is overleden. In dit blad hebben we door de jaren heen een grote hoeveelheid artikelen van Ernest afgedrukt over alle mogelijke onderwerpen, en voor velen binnen links in alle delen van de wereld was Ernest een leermeester en voorbeeld. In dit nummer drukken we de toespraak af van François Vercammen, lid van de leiding van de Vierde Internationale en van de Belgische SAP, tijdens de crematie van Ernest die op 26 juli in kleine kring plaatsvond in Antwerpen. Op 29 en 30 september worden in Brussel en Parijs (bijzetting op begraafplaats Père-Lachaise) herdenkingsplechtigheden georganiseerd. De redactie van De Internationale heeft zich voorgenomen op korte termijn een speciaal herdenkingsnummer over Ernest uit te brengen.

Ondanks zijn slechter wordende gezondheid bleef Ernest Mandel tot het allerlaatste actief met schrijven – bij Verso verschenen onlangs weer twee boeken – en in de leiding van de Vierde Internationale. Een van de laatste bijeenkomsten die hij bezocht was het 14e wereldcongres van de Vierde Internationale, dat begin juni plaatsvond. Op dit congres werd onder andere de tekst over de strijd tegen de Europese Unie en voor een ander Europa aangenomen, die we in dit nummer afdrukken.

Waarom zit de laatste jaren het nationalisme in verschillende regio’s van de wereld in de lift, en wat voor houding moeten marxisten innemen? Daarover gaat het stuk van onze kameraad Michael Löwy, een enigszins ingekorte vertaling van een artikel dat oorspronkelijk in 1993 verscheen in “The Socialist Register”.

Al ouder – uit 1972 – maar niet minder actueel is het stuk dat we, tot slot, in dit nummer afdrukken van Norman Geras. Hij bespreekt de betekenis van het door Marx geformuleerde beginsel van zelfbevrijding, het bekende: “De bevrijding van de werkende klasse moet door de werkende klassen zélf worden bevochten”.

In een artikel uit Zuid-Afrika bespreekt Anita Edwards hoe Zuid-Afrikaanse vrouwen hun onderdrukking ervaren, hoe zij verzet organiseren en hoe zijn aankijken tegen de nieuwe post-apartheid maatschappij.

Tot slot in dit nummer een prachtige fotoreportage van Filip Boël.